Top 10 Troostkopen 2016

Alweer geen jaar zoals vorig jaar of het jaar daarvoor. 2016  was een jaar met veel dood en verwante ellende, maar ook het jaar waarin ik debuteerde met Grootser dan ik en dus binnenliep.

Chie Miharaschoenen op een stapel kostelijke romans

1. Chie Mihara slingbacks (Marktplaats, 60 euro).

De pumps die ik droeg op de boekpresentatie arriveerden een uur voor ik op de fiets stapte richting station op weg naar uitgeverij Ambo Anthos in Amsterdam. Ze pasten perfect bij de mosgroene zijden jurk (van Marktplaats, where else?) waarvan ik me afvroeg of hij niet scheuren zou. Kon je er wel mee fietsen?, dé vraag waar elke Nederlandse vrouw mee geboren wordt. (Zie ook dit artikel over modemensen die de Nederlandse vrouw wel kunnen schieten). De jurk bleef heel. De (prachtige) slingbacks met eigenwijze gele biezen zakten af. Gouden tips welkom.

Sproken van Christie van der Haak

2. Christie van der Haak (Jap Sam books, 30 euro

Effectief tegen elke winterdip, dit uitbundige boek met ontwerpen van Christie van der Haak, een textielontwerper die over de hele wereld luxueuze kamers en gevels in fantasiewerelden omtovert. Helaas kwam ik haar een jaar te laat op het spoor (op zoek naar een textielkunstenaar die in mijn tweede roman een rol speelt). Januari 2016 hing ze in het Haags gemeentemuseum, geweldig om rond te wandelen in haar werk lijkt me. Maar als je het grote kleurrijke boek (kaft met reliëf) dichtbij houdt kom je ook een eind. (Beetje glazige teksten, maar dat is vaak bij kunst)

Filmpje dat je rondleidt over de expositie uit 2016 in het Haags Gemeentemuseum
Als hij aanstaat licht  de hendel rood op

3. Ketelbinkie (Hema, 30 euro)

De fluitketel was nieuw nog wel charmant, maar is inmiddels zwart en verweerd. Bovendien heb ik een kat vertrapt in de haast om die fluit het zwijgen op te leggen. De hond willen we graag heel houden. Tijd voor een waterkoker. Kennelijk hoeft een waterkoker niet altijd lelijk te zijn. Chapeau voor de Hema Designprijs.

 

Zoek het rotte mandarijntje

4. Serax Tale Fruitmand (Fonq, 60,10 euro

Erg mooi. Zonde dat hij altijd vol ligt met post, dikke sokken en lege batterijen. Voor de foto mandarijntjes gekocht.

iPeng brengt je in contact met de doden

5. iPeng (iTunes 8,99 euro

Ons audiosysteem of hoe noem je dat reageerde niet tot nauwelijks op mijn squeezeboxapp. Apparaat aan, apparaat uit en stampen op de knoppen. Ik probeerde al niet eens meer om muziek af te spelen, zocht naar kostbare alternatieven, maar de oplossing was eenvoudig: iPeng. Spotify loopt weer als een zonnetje. Ik schrijf namen op van goed klinkende artiesten, zoek ze op en speel een radiocompiliatie af van verwante zielen. Afgelopen jaar hebben we veel verse doden geluisterd. Vooral Kate Bush, Thom York van Radiohead en Rufus Wainwright moeten beloven dat ze het komend jaar goed op zichzelf passen.

Daaronder wordt wat afgebladderd

6. Uitstelhoezen (bol.com 19 euro per stuk

De houten tuinstoelen leden zichtbaar onder het natte voorjaar. Drie lagen beits hielden het voor gezien. Stukje bij beetje zeiden ze gedag en lieten zich in het gras vallen. Het hout kromde. De hele zomer wist ik dat ik de stoelen weer beitsen moest, waar ik geen hekel aan heb. Ik beits duizend keer liever tuinstoelen of tuinhuisjes dan dat ik struiken snoei of pruimenbomen knot. Maar het kwam er niet van.
Ik heb geen idee wat er onder deze hoezen gebeurd, maar het is een gebaar. Het staat bovendien volwassen. Nu nog een autopyama.

Met matchende kleur elastiek

7. Nieuwe kast voor Tamawa horloge (Tamawa, 55 euro

De paarse kast was verbleekt en bij het resetten van zomer- naar wintertijd ontdekte ik een barst in de kast. Ik wilde dit jaar, vorig jaar ook al eigenlijk, heel graag iets geels. Ik denk dat geel een kleur is die op punt van doorbreken staat. (Omdat het metalen bandje glibbert, hou ik het met elastiekjes op zijn plek)

Voetenbalsem voor de hond

8. Potenzalf (Huisdierplein 10.94 euro

2016 Was het jaar waarin Rufus vooral op bruggetjes, als het nat was en op paden met verse houtsnippers zijn rechterachterpoot in de lucht hield. De fokker zei dat het vrolijkheid was. Het web leerde dat vooral Jack Russels hardnekkige driepoters zijn. Er is nooit een oorzaak voor gevonden. Of was het artrose, had hij last van losse knieschijven? De dierenarts probeerde te kijken, maar omdat Rufus altijd in haar hapt en onderzoek onder narcose overdreven leek, adviseerde ze traumeel. Het hielp, dachten wij, maar soms ook niet.

Zonder capuchon

In oktober voelde een paardenheler op een terras in Hollandse Rading Rufus’ metaboliek. Zij dacht dat het iets met de nieren was en Rufus onder de tien graden beter een jasje kon dragen. Ik had een weergaloze dag met een medewerkster bij een grote dierenwinkel die het ene na het andere jasje aan liet rukken. Veel jasjes hadden capuchons met bontkraag, een hondenscooter ontbrak er nog aan. Maar hielp het jasje? De dierenarts voelde nog eens, zij was tot W’s onuitsprekelijke opluchting geen voorstander van hondenjasjes. Op een hondenforum las ik over het fenomeen ‘gevoelige voetzooltjes’, bestelde hondenschoentjes die linea recta terug naar de winkel konden aangezien Rufus ze van zich aftrapte alsof het wurgslangen waren en kreeg uiteindelijk in het park een gouden tip over voetzolenzalf. Dat werkt. De expeditie is volbracht.  Er gaat geen wandeling voorbij zonder dat ik kir van geluk dat mijn hond al zijn vier poten gebruikt.

Vergeten te eten omdat je leest

9. Elena Ferrante, De Napolitaanse romans  (Bol.com,  ebook 14,99

In principe betaal ik niet meer dan 10 euro voor een ebook. Maar soms kun je niet anders. Elena Ferrante is een wereldwijde hit en dat is niet vanwege de briljante zinnen of de humor, maar omdat de hoofdpersonen zo verslavend zijn. Je zoekt samen met ik-persoon Elena door de jaren heen naar het wezen van de onstuimige Lila, niet vanuit permanente aanbidding, maar vanuit wezenlijke menselijke gevoelens als jaloezie en verachting. De vriendinnen schieten voortdurend te kort, maken elkaar verwijten, leven langs elkaar heen, maar blijven uiteindelijk onlosmakelijk verbonden. Daarbij voel je de dreiging van geweld in een maffiose Napolitaanse wijk waaraan maar moeilijk te ontsnappen valt. Hoe gestudeerd Elena ook is, schreeuwen tegen haar moeder verleert ze nooit.

Met bijzondere knopentechniek

10. DKNY Poncho (Marktplaats, 30 euro)

De winter viel me zo rauw op het dak dat ik geen andere uitweg zag dan een fleecedeken met mouwen. Wat er tegen is, is dat je geen stap zelfstandig kunt verzetten. Een kat van het aanrecht meppen of glas wijn pakken is een onderneming. Dat ga je uitstellen of vragen aan huisgenoten. Niet goed voor de relatie en je beweging. Gelukkig heb ik op het nippertje een poncho gevonden, die er beter uitziet als ik hem draag dan wanneer hij op de bank gedrapeerd ligt. Enige minpunt  is dat ik ermee achter deurkrukken blijf hangen, maar als je dat afzet tegen onderstaand plaatje valt het ontzettend mee.

Wie van deze mensen is als eerste uit zijn deken om de kat van het aanrecht te meppen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *