Troostkoper top 8 2022

1. Broche ‘Biggetje’ alias ‘Paarlen voor de zwijnen’ van Susanne Bagaya – 36 euro

De schade van onze pup in zijn eerste jaar: stukgebeten lievelingssokken, uitgegraven tuinplanten, afgekloven teakhouten salontafel uit mijn ouderlijk huis en een verbogen broche, die ‘Paerlen voor de Zwijnen’ heette. Weggooien? Laten repareren? Ik hou van die broche en het varkentje keek me zo zielig aan met dat scheve oor. Pas een maand geleden kwam ik op het idee maakster Susanne Bagaya te mailen: ‘Wil je me laten weten wat eventueel repareren kost?’ Alleen portokosten. Een week geleden kreeg ik de broche toegestuurd in een mooi zakje, glimmender en waardevoller dan ooit. Te koop bij Susanne zelf.

Daarom ben ik terug als Troostkoper. Ik heb het Troostkoperdeel van deze site (troostkoper.nl) laten verstoffen sinds 2017. Troostkoper gaat niet over verdrietig zijn en dan tassen vol kopen met dingen die je niet nodig hebt. Het gaat over geluk door verhalen kopen. 

2. Elizabeth Strout – het verhaal van William, ebook, 8 euro

Het ingewikkelde aan mensen is dat ze van de buitenkant altijd iets anders lijken te zijn dan wie ze werkelijk zijn, en dat ze dat zelf niet eens doorhebben. Gelukkig vangen schrijvers als Strout haarfijn signalen op van wat er echt gebeurt. Ze schrijft boeken vol veelzeggende observaties en dialogen. Het verhaal van William schrijft ze vanuit ik-persoon Lucy Barton. Fragmentarisch, maar doelgericht. Barmhartig en meedogenloos tegelijkertijd over voorbije huwelijken. Hoe goed ken je een ander? Wat bezielde Lucy destijds met William te trouwen? Wat gaf hij haar en waarom voelde ze zich soms zo beroerd? Later dit jaar ook Lucy aan zee gelezen, nog meer Lucy en William. (Ik lees niet alleen bestsellers, zie Goodreads )

3. Boekenkast uit school – 100 euro op Marktplaats

Ik zie me al trots staan wijzen en gebaren in zo’n interieurprogramma na vijftig keer repeteren, hupsje, schalkse blik op W.: ‘Deze kast heb ik met de trein uit Nijmegen gehaald. Hij was iets groter dan ik had gedacht en niemand kon er meer in of uit, maar het is echt een eyecatcher en hij past perfect in ons mid-century-design-interieur.’ 

4. Siliconen ijsjesmaker Sareva – 18,50 euro

Van frambozen-aardbeiensap

Geen verpakkingen met kant-en-klare perenijsjes meer. Eigen vruchtensappen. Tip: lollystokjes er recht insteken. Sareva ijsvormpjesmal – 18,50

5. Bureaustoelverwarmer – 159 euro Stoov

Mooi passend gemaakt voor bureaustoel

Gouden tip van een oud-collega. Al bloeien de ijsbloemen op je ramen en moet je de gordijnen overdag dichthouden om de stookkosten te drukken: je rug blijft lekker warm en dat blijkt vaak genoeg. Stoov.

6. Bakfiets in Vlissingen – 10 euro 

We hadden naar ons appartement aan de boulevard na veel dubben toch maar geen fietskar meegenomen. Lekker licht pakken was het motto. Die midweek zouden we toch wel zonder huurfiets kunnen? Eén paar schoenen was toch genoeg? Het was half september en het was zo warm dat ik last minute nog sandalen heb gekocht die al af waren geschreven door de lokale schoenenwinkel. Bij de diervriendelijke eigenaar van Vlissingen fietsverhuur bleek de elektrische bakfiets ter ziele, maar konden we met een hippe blauwe fiets zonder ondersteuning langs het strand fietsen en toch nog op terrassen zitten.

7. Trekkershut op camping de Grebbelinie in Renswoude – 59 euro per nacht 

Rechts de caravan van de grasknipper

Verbouwingsvlucht: het was mid-juni nog goed weer ook en we gingen met de honden naar een trekkershut in Renswoude. Op een paar pensionada’s na was het uitgestorven. Van de stacaravans tegenover ons was maar één bewoond. Maar hoe. Terwijl de vrouw bewegingsloos in haar luie stoel zat, knipte de man gras met een nagelschaartje bij en niet alleen zijn eigen gras. Fantastisch uitzicht bij een wijntje en kaasje.

8. Ontbijtwandeling met chocoladecroissant en cappuccino – 6,20 euro p.p.

In coronatijd zijn we zo gehecht geraakt aan de koffie-to-go van de Veldkeuken dat we het terras suf zijn gaan vinden. Bovendien heb je op de trap voor het Museum Oud Amelisweerd beter uitzicht op een laan, kibbelende ganzen, zwemmers, roeiers, hardlopers en andere wandelaars met honden dan wel kinderen. Prachtige klimbomen ook.

Eén gedachte over “Troostkoper top 8 2022

  1. Bedankt voor de tip over Stoov, ik heb er één aangeschaft voor mijn moeder. Inmiddels ver in de 80 en de kosten zijn het probleem niet maar toch willen ze de verwarming lager zetten.

    Als je dan lang zit dan is het toch koud, dus een trui/vest maar toen ik de Big Hug cadeau gaf nog nooit z’n blije moeder gezien 😉

    Zelf heb ik een verwarmingsplaat onder het bureau. Ook een set gekocht om je onverwarmde autostoelen van verwarming te voorzien en dat past prima in prima in een Ikea Pello fauteuil, nu nog de 12 Volt mooi wegwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *