Troostkoper Top 9 van 2017

Mijn 2017 eindigt met frisse moed en opgewekte plannen. Als visionaire Troostkoper denk ik dat borduursels en decoratieve stoffen in 2018 steeds populairder zullen worden. En (opgelapte) spullen met een verhaal.  En niet te vergeten analoge omgevingen en dingen die analoog leven mogelijk maken zoals mijn eenvoudige briljante wekker, de absolute topaankoop van 2017. Ik dacht gister zelfs even aan de terugkeer van de vaste telefoon. Echt gek. 

1 – Lexon Wekker zonder radio, internet, ontwaaklicht of MP3, 40 euro
Wekker zonder internetverbinding
Lexon clock 2 flip

Ik heb de relatie met mijn telefoon op een laag pitje gezet. Het hele jaar door lees ik elke week in alle kranten hoe ontwrichtend sociale media zijn voor rust en lekker doorwerken, maar bij het verhaal van schrijver Marcel van Driel op De dag van de bellettrie van de Auteursbond is het kwartje eindelijk gevallen. Van Driel heeft zijn leven na zijn burn-out radicaal anders ingericht: hij schrijft dagelijks vier uur geconcentreerd zonder internet. Zijn mobiel ligt verloren op een geheim plekje in het huis. Geïnspireerd heb ik de smartphone verbannen naar een plankje in de woonkamer en in de slaapkamer onverbiddelijk vervangen door deze hartverscheurend sympathieke wekker van Lexon. Het formaat alleen al, een broekzakklokje. Okergeel! Even op de bovenkant drukken en de tijd licht kort op. Verder is hij doodstil. Ook zo briljant: hij heeft een ‘on’ en een ‘off’-kant. Om hem uit te zetten (lief geluid zonder toeters of bellen) draai je hem om.
Hij is zo digitaal onthecht dat hij als het zomertijd wordt handmatig bijgesteld moet worden. Een lichtend voorbeeld voor ons allen is hij.

2 – Bloes met verhaal van Nathalie Vleeschouwer, Marktplaats, 20 euro
Storytellende bloes van Nathalie Vleeschouwer
Storytellende bloes van Nathalie Vleeschouwer

Ik ga me komend jaar onderdompelen in storytelling. Verhalen worden steeds belangrijker, je koopt niet zomaar een kaasje meer, maar een kaasje van de idealistische boer Frits uit de Betuwe, die vroeger accountmanager bij een grote bank was maar zijn leven een radicale draai heeft gegeven. Mensen lezen misschien minder boeken, maar ze nemen verhalen op andere manieren tot zich. Zonder verhalen kan niemand. Verhalen geven kleur en betekenis, net zoals patronen in stoffen. Wat is de boven- en wat is de onderkant van de kubussen op deze bloes? Is het een kerstbloes met feestelijke kerstpakjes? Seventies? Escher? Patronen zijn cruciaal in het leven van de hoofdpersoon van mijn nieuwe boek. Haar naam staat achter de bloes op het schoolbord.

3 – Uitgebreide menukaart bij Stay okay Bunnik
De relaxte omgeving van Stay Okay Bunnik
De relaxte omgeving van Stay Okay Bunnik

Wij wandelen minstens honderd keer per jaar naar Stay okay Bunnik en drinken daar wijn, eten wat nachochips met saus of borrelnootjes. Iedereen komt er langs, wie een speed pedelec in het echt wil zien hoeft daar maar vijf minuten te posten op tijden dat de Utrechtse Universiteit leeg loopt. Er fietst verder altijd een kleine, zwoegende vrouw in bonte kleuren langs, die bijna verdwijnt tussen de reusachtige kinderzitjes voor en achter en die haar zadel te laag heeft staan. Vaak is bij het pand schuin tegenover dat op de foto een bruiloft of jubileumfeest gaande waarbij je sociale verbanden, stemgedrag en klasse kunt raden. Echt veel keus in borrelhapjes was er nooit, maar dat is dit jaar anders. Je kunt er zelfs eten, onder andere wraps die goed smaakten bij een zomerse editie van Don’t wake the deer. 

4 – Pannetje voor havermout, 42 euro
BK profiline kookpan, 18 centimeter doorsnede
BK profiline kookpan, 18 centimeter doorsnede

Jarenlang zwoor ik bij een ontbijt van yoghurt met chocoladegranola tot ik las dat dat voor mijn huidaandoening rosacea wellicht niet zo’n goed idee was vanwege de histamine. Nu ben ik even verslingerd aan de havermout als ooit aan de yoghurt, voor variatie heb ik geen hersencapaciteit. De havermout – grove vlokken, niet verpulverd – kook ik elke dag in dit elegante pannetje. Beetje zout erbij en zen in de pan kijken naar de bubbels en het schuim tot de havermout bindt met het water.  Peer of appel schillen en in stukjes snijden, krenten erbij. Smullen. Smetteloze huid.*)

*) Beetje kort door de bocht.

5 – Geranium Rozanne en Dianthus Anjer ‘Twinkle’ (plusminus 3 euro per stuk) 
v.l.n.r. Geranium Rozanne, Europese korthaar, Dianthus anjer 'Twinkle'
v.l.n.r. Geranium Rozanne, Europese korthaar ‘Edje’, Dianthus anjer ‘Twinkle’

Geranium Rozanne en Dianthus Anjer ‘Twinkle’ voelen zich gelukkig op het balkon en zijn winterhard las ik. En hufterproof denk ik, want toen ik ze eenmaal had zag ik de Geranium Rozanne overal in tuinen en gemeenteplantsoenen. Ik kan geen Geranium Rozanne meer zien. Het is een hysterisch blije plant die ongeacht de weersomstandigheden altijd wel weer een bloemetje aanmaakt. Doe mij maar de buiïge Anjer Twinkle.

6 – Afstandsbedieningenhouder, 16,50 euro 
Cozy afstandsbedieningenhouder
Cozy afstandsbedieningenhouder

Bij Tussen kunst en kitsch komen mensen altijd aanzetten met gouden tabakspruimblikjes en antieke snorkrullers ter waarde van duizenden euro’s die ze jarenlang abusievelijk hebben gebruikt als drinkbak voor de hond of slalepel. Ik kan me zo voorstellen dat dit groene ding in 2118 ergens opduikt en geen hond meer weet waarvoor hij anders gebruikt zou kunnen zijn dan als plantenbak. Ik kwam het bestaan ervan alleen maar aan de weet omdat het me ineens stoorde, die slingerende afstandsbedieningen. Nu hebben de slingerende boeken, sokken, scharen, potloden en hondentandpasta meer ruimte.

7 – Concert Rufus Wainwright, Vredenburg 11 januari, gratis terugluisteren

Concert Rufus Wainwright in TivoliVredenburg
Gelukkig zaten wij niet achter de witte boom

Mooiste concert ooit, tranen, lachen. Rufus Wainwright en Amsterdam Sinfonietta orkest. Wat hou ik van die zanger en dat orkest is ook geweldig. En die onvergetelijke gigantische glitterbroche op zijn revers, ook dat maakt het tot een warm bad van schoonheid en levenslol. Hartje Rufus Wainwright!

8 – Broche á la Rufus Wainwright, Marktplaats 15 euro
Glimmende margrietenbroche
Veel gedragen ‘Rufus’-broche

Glimmen en blinken zullen we. Als ik in 2018 de kans krijg en tijd, plek & prijs goed zijn, koop ik nog een gekleurde.

9 – Gardam, Harstad, Strout, Costello… (van 0 tot 30 euro)
6 Favoriete boeken
In volstrekt willekeurige volgorde

Ik kan geen beste boek van 2017 kiezen. Heel gelukkig geweest met
1. Johan Harstad – Max, Mischa en het TET-offensief: Geweldig boek met hoge dichtheid aan briljante beschrijvingen en zijpaden. Niet alle uitwijdingen over kunstwerken heb ik even aandachtig gelezen, maar ook daar zat genoeg in om nu en dan aan een zinnetje te blijven hangen. Heerlijke portretten, bijvoorbeeld van Max’ moeder die aan een man blijft hangen alsof het drijfhout is. En de geweldige reusachtige flat in New York waar ze met Owen wonen. Volgens mijn ereader heb ik hem in 24 uur gelezen. Een betere tijdsbesteding is er niet.
2. Elizabeth MacKenzie – De draagbare Veblen: Vermakelijk boek, onder andere erg genoten van de moeder van Veblen. De eekhoorngekte werd nergens irritant, maar vormt een mooie lijn door het boek heen.
3. Jane Gardam – Een onberispelijke man: Geweldig boek waarin briljant door de tijd wordt geschoten. Prachtige contrasten tussen hoe de hoofdpersoon door anderen wordt gezien en zijn binnenwereld.
4. Mary Costello – Academy street: Het tegenovergestelde van een thriller. Grote gebeurtenissen worden als door dikke jampotglazen beschreven aan de hand van de waarnemingen van de hoofdpersoon. Met tegen het einde een wonderschone ballade aan de ervaring van het lezen als reddingsboei en een manier om intense verbondenheid met de wereld om je heen te voelen.
5. Joke van Leeuwen – De onervarenen: Prachtige taal, weliswaar sober en ingehouden, maar niet kaal en koud. Het boek staat vol prachtige poëtische beelden, maar nergens is de taal mooi om mooi te zijn.
6. Elizabeth Strout – My name is Lucy Barton: Mooie, indringende stijl met veel terloopse invallen. Subtiel, gevoelig en schrijnend. Weinig uitleg. Verslag van omgang met haar moeder die dagenlang aan haar ziekenhuisbed zit, is meesterlijk in wat er weggelaten wordt. Heerlijke uitgeklede gesprekken over mensen die ze van vroeger kennen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *