Vrijheid is een fietscaravan

Wie droomt er nou niet van een fietscaravan? Mijn artikel over fietscaravans is een kijkcijfercanon op de site van de Fietsersbond. Ik snap dat. Zeg vrijheid, zie je een fietscaravan voor je. Een tiny house op wielen achter je fiets is alles wat je nodig hebt. Nooit meer kapotte verwarming of rennen voor de trein, en eten pluk je in het bos. 
Elk jaar zoek ik naar nieuwe varianten fietscaravans om mijn collectie aan te vullen. Dit jaar vond ik de fietscaravan van de Hongkongse kunstenaar Kacey Wong. Niet echt nieuw trouwens, al uit 2016, maar ik had hem nog niet in mijn collectie. Met zijn fietscaravan reed Wong door Hongkong om mensen aan hun dromen te herinneren. Want iedereen zit zo vast in de strijd om het bestaan, om een woning en een hoog salaris. Inmiddels is Kacey Wong naar Taiwan gevlucht. De Chinese invloed op zijn stad belemmert hem in zijn artistieke vrijheid. 

Kastelen van ijsstokjes

Van het ene filmpje kwam ik op het andere filmpje. Fietscaravanmakers zijn hobbyisten. Ik ben gek op hobbyisten, mensen die elk vrij uurtje steken in iets wat niet in geld uit te drukken is, die van ijsstokjes kastelen bouwen of van hun huurflatje een spiegelpaleis met zuilen maken. Andere leuke hobby’s: vork buigen, imkeren en luchtgitaar spelen. En Hobbyhorsing!: Als je de luxe hebt in een vrij land te leven, gebruik die vrijheid dan ook, roep ik iedereen toe.

Afzien met doel

Trotse man met hobby

Fietscaravans zijn net kastelen van ijsstokjes. Het is geen trend en dat zal het ook nooit worden. De fiets- en wandelbeurs zal in geen 100 jaar volstaan met honderden types fietscaravans voor mensen die voorheen naar Spanje vlogen. Op vakantie gaan is van zichzelf al een omslachtige manier van ontspannen, maar een fietscaravan is de overtreffende trap van omslachtigheid. Bovenstaand filmpje is goud als je even vergeten was hoe makkelijk het leven is als je lekker thuis blijft. Of de fiets pakt zónder fietscaravan.
Het filmpje: een man zwoegt een berg op met een onergonomische vierkante glimmende bak achter zich aan. Je ziet de kleine wieltjes hotsen en botsen op het grindpad. De man lijdt, maar de man heeft een doel. Hij zal de top bereiken met zijn eigen supervernuftige zelfgebouwde fietscaravan. Haalt hij het? Natuurlijk haalt hij het. Het is een filmpje van tweeëntwintig minuten pure trots en doorzettingskracht waarvan de laatste helft is gewijd aan het inrichten van de fietscaravan. Zorgvuldig trekt de man een hoeslaken over het matras. 

Mijn eigen fietscaravan moet een slaapverdieping hebben met een bed dat tot zithoek om te bouwen is en vanwaar je uitzicht hebt over de wijde omgeving. En ik wil patrijspoorten als raampjes op de benedenverdieping met zit/werkhoek. Zelf ga ik hem niet in elkaar zetten, maar ik nodig iedereen van harte uit om mijn droom werkelijkheid te maken. Alleen vandaag octrooivrij.

 

2 gedachten over “Vrijheid is een fietscaravan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *