Een broer die een tent en slaapzak meer weegt

Kunst is alles voor me, het is overal, maar zit vooral in mijn hart. Nooit heb ik de ambitie, het huis of het geld gehad om te wonen temidden van prachtige schilderijen en beeldhouwwerken en nu is het toch gebeurd: ik heb mijn eerste echte kunstwerk gekocht. Een Binkie van Jannie Benthem.

Knallend schaap
Knallend schaap

Compromisbeeld
Bijna was het misgegaan. Ik had bijna een lelijk tuinbeeld gekocht, een knallend plastic schaap voor de verjaardag van W., die Schaap als achternaam heeft. Hij/Ik wil al heel lang iets groots in de grote tuin, maar tuinbeelden zijn altijd afzichtelijk, loodzwaar en/of vreselijk duur. Het plastic schaap was een compromis en mijn vinger bleef minutenlang boven de knop ‘Bestellen’ haperen. Net toen ik wilde drukken, dreef een herinnering aan de Binkies van Jannie Benthem binnen.

Silhouet
Binkie is geen tuinbeeld, maar een gipsen beeldje op een steen die Jannie uit Schotland heeft meegenomen. Jaren geleden had ik Binkie al eens zien staan op haar site. De charme van Binkie is dat hij grotendeels silhouet en lijnen is, en dat hij, doordat hij op een natuursteen staat, zijn eigen wereld heeft. Prachtig zijn de Binkies en allemaal anders. Maar er was nog een belangrijke reden om Binkie in huis te halen. Binkie is namelijk niet zomaar een hondenbeeld, maar gemodelleerd naar Bink, de hond van Jannie, en een volbloed broer van Rufus.

Bink (l) en Rufus in het atelier
Bink (l) en Rufus in het atelier

Binkie met verhaal
Afgelopen week ontmoetten Bink en Rufus elkaar in Nijmegen voor het eerst na jaren. Op een spraakmakende reünie rond hun eerste verjaardag in 2012 kon ik Rufus in de kluwen bruine hondjes alleen aan zijn halsband herkennen, maar nu de broers bijna vijf zijn, springt één verschil direct in het oog: Bink is groter en dus zwaarder. Net zo leuk en lief, maar minder handig op fietsvakantie. Vier kilo is toch zo een tent en een slaapzak.
Herinneringen aan hun jeugd en moeder uitwisselen, deden de honden zelf eigenlijk niet. Zodra ze losliepen in het atelier van Jannie Benthum en wij een geanimeerd gesprek voerden over honden, kunst en muziek, barstten de broedertwisten tussen Bink en Rufus los. Wie was het sterkst en wie mocht bovenop? In de trein terug stortte Rufus uitgeput neer. Weer zo’n frappante overeenkomst tussen mens en hond: familie vreet energie.
Rufus ziet het kunstwerk gelukkig niet als rivaal.

Dit beeld van Novo in Winschoten zou leuk zijn in de tuin
‘Poepende hond’ van Novo in Winschoten zou leuk zijn in de moestuin

 

Eén gedachte over “Een broer die een tent en slaapzak meer weegt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *