Superbadeend in de Kromme Rijn


Ik plak de ene badeend na de andere op de glimmende badkamertegels. Ik heb er 77 van tien centimeter groot. Nog 35 te gaan. Niets mis met de verbouwde badkamer, maar thuis moet geen hotel worden. 

Nantes 2006

Waarom eenden? Omdat ik geen mooie badkamerbloemen zag. De eenden hebben wel een oude wond opengereten. Toen wij nog klassieke vakantiegangers waren en in de zomer naar Frankrijk reden in een volgeladen Citroën CX, zouden wij in Nantes een rondvaart doen over de Loire tijdens een kunstfestival. Belangrijkste attractie: de gigantische rubber duck van Florentijn Hofman. (Om een idee te krijgen van hoe zoiets eruit ziet zie je hier de majesteuze intocht van de eend in Pittburgh.) Maar die superbadeend heb ik dus nooit gezien. W. wilde per se eerst vrienden bezoeken en vervolgens regende het zo hard dat we de camping afdreven, terug naar Utrecht. Het enige eendje dat we zagen was een kleine en die hebben we direct gekocht.

Badeend in Nantes, niet op de Loire, maar in de pan

Oereend

Dit hele drama speelde zich af in 2006.

Anno 2022 wilde ik een tweede eendje, maar wel exact dezelfde als die van Florentijn Hofman. De oerbadeend. Geen badeend in een dokterspakje of met een kroontje op het hoofd, geen badeend met wimpers en zeker geen badeend met opengesperd snaveltje. Uren heb ik rondgedwaald op het internet en ik heb veel ontdekt. Badeenden hebben in de afgelopen decennia furore gemaakt. De firma Bud is groot gevonden met neppe zeemanbadeenden, prinsessenbadeenden en bikerbadeenden. Er zijn (veel) mensen die badeenden verzamelen, maar op Marktplaats zie je dat de hype over is. Iemand in onze moestuin heeft hele grote badeenden gespaard en naast afgedankte tuinkabouters achter de regenton verstopt. Dat was me eerder niet opgevallen dus dat is winst.
En mijn zoektocht is beloond. De oerbadeend is een ordinaire merkbadeend van Tolo. Her en der gewoon nog te koop voor Nantes in je eigen badkamer.

De hondjes keken niet op of om toen de badeend in Amelisweerd neerstreek

Bijenbaard in mensvorm

En dichterbij Nantes zul je ook wel nooit komen. Er zijn sinds Nantes op de hele wereld verschillende Badeenden XXXXL ontploft en er staat nog geen toernee over de Kromme Rijn op de agenda. (Het is nogal geraffineerd gedaan, maar bijgaande foto is gephotoshopt.) Wel is van Florentijn Hofman een nieuw werk te zien op de Floriade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *