Een ‘folly’ maken is net zo gek als het echte leven

Een kasteelruïne moest het worden. Met stukke torens en vertrapte slotgracht. Het is een folly geworden. Folly is behalve de naam van mijn tante: ‘(ook wel follie) (van het Engelse woord folly: dwaasheid) (meervoud: follies) een bouwwerk dat met opzet nutteloos of bizar is. (…) Een folly is een niet-conventioneel gebouw, ongeschikt voor huisvesting of andere functies en geen een ander doel dienend dan decoratie. In Nederland wordt soms de term vermaaksarchitectuur gehanteerd.’ Bron: Wikipedia.

(Troostkoperenquête al ingevuld? Diepgaande analyse begin mei.) 

Als agenda tot feestneus
Ik kwam het fenomeen op het spoor door de beschrijving van een fietsroute van het BKKC (Brabants Kenniscentrum Kunst  en Cultuur) in Brabant. Dankzij het dwaalspoor van een krukkige app is het me helaas nooit gelukt de follies daadwerkelijk te zien. Tja, ik en Brabant, wij staan tot elkaar als agenda tot feestneus.
Maar ondertussen zou de folly an sich me nooit meer loslaten.

Puin
Ik moest stenen hebben. Met het oog op de ruïne die ik bouwen zou, had ik al een stapeltje rechte vierkante blokken liggen. Maar voor een folly wilde ik ronde, ruwe stenen. En ik wilde nog een steenbeitel, metseltroffel, enzovoort.
Maar een folly maken is net zo gek als het echte leven. Het doen met wat je tegenkomt, is wel zo leuk/handig/goedkoop. In de berg ‘puin’ van het tuinencomplex vond ik stukken van een roodstenen muurtje en vierkante open stenen met brokken eraf. Bovendien: zeskantige stenen met een gat erin, waarin ik de piek kon steken.

Wisselpiek
De piek moet nog anders. Wie nog van een oude staande kapstok, klassieke antenne of houten bezem af wil, roept maar.
Ik kan er ook nog een wisselpiek van maken.

Iconische zuil van stenen van gelijke vorm en grootte
Iconische zuil van stenen van gelijke vorm en grootte

Gebruiksaanwijzing folly maken, in mijn geval eerder een tuingekkie:
Verzamel zoveel mogelijk verschillende stenen en stapel die op elkaar.

Binnenkort: de Troostkoper Follyfietsroute.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *