Troostkoperenquête

Het allerliefst koop ik schoenen. Ik kan dat ook heel goed. Ik kan feilloos hiaten in mijn collectie vinden. Zo heb ik niks fatsoenlijks om aan mijn voeten te doen als ik de hond uit moet laten terwijl ik een rok aan heb en het regent bij een temperatuur van 17 tot 20 graden.
(Waar haal jij je dopamine uit? Vul de Troostkoperenquête in. )

Dopamine
Ik heb ooit gelezen dat vrouwen van schoenen kopen net zo’n scheut dopamine krijgen als wanneer ze verliefd zijn. Maar ik kan de wetenschappelijke bron van dit bericht nergens vinden. Het zal wel een vernietigd onderzoek van Diederik Stapel zijn. Het enige wat ik nu op het wereldwijde web vindt, is een onderzoek van schoenfabrikant Spartoo waaruit blijkt dat  vijf paar schoenen per jaar kopen doodnormaal is.

Schoenen ipv kippen
Ook arme vrouwen dromen van schoenen. Jaren geleden maakten Dick Wittenberg en fotograaf Jan Banning een reportage voor de NRC, en later een boek, over het Afrikaanse dorp Dickson. ‘Binnen is het donker, buiten is het licht.’ Fantastisch project. Hoe is het nou echt om arm te zijn? Ook arme mensen lappen de piramide van Maslow weleens aan hun laars/slipper.  Soms is het belangrijker om banjo te kunnen spelen dan te eten te hebben en toen één van de vrouwen uit het dorp net iets meer geld kreeg, kocht ze daar direct schoenen voor in plaats van een clubje kippen. Dan maar het risico lopen een dag geen eten te hebben.

Een vrouw naar mijn hart.
W. haalt zijn dopamine eerder uit gadgets en tuinplanten.

Waar haal jij je dopamine uit? Vul nu de Troostkoperenquête in!

Grijze veterlaarsjes van schoenenkunstenaar Chie Mihara.
Grijze veterlaarsjes van schoenenvirtuoos Chie Mihara.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *