Beplantingsplannen

beplantingsplannen

Je moet eerst een tuin gehad hebben, denk ik, om direct door moedeloosheid bevangen te worden als je de onze ziet. ‘Wat veel werk,’ verzuchten de deskundigen. Ik zie alleen maar veel gras met, ok, hier en daar wat onkruid. En als je me vraagt hoe ik het echt zou willen, heb ik zo een paar plaatjes bij elkaar gezocht op pinterest, maar hoe ik daar kom?

Al googelend kwam ik op tuingoeroe Piet Oudolf. Internationaal vermaard tuinontwerper. ‘Hosta’s zoals Blue Angel die geplooide bladeren hebben, zijn bijzonder aantrekkelijk. De nervatuur straalt een gevoel van kwaliteit, haast luxe, uit.’ De nervatuur! Elke bladzijde uit Ontwerpen met planten komt van een andere, magische planeet. Volgens Oudolf zijn veel tuinplanten doorgefokt. Ze hebben knotsen van bloemen, maar hun bladeren stellen weinig voor en buiten hun bloeitijd is er geen lol aan ze te beleven. ‘Omdat bloemen bij de meeste planten slechts een tijdelijk verschijnsel zijn, zou het goed zijn om meer aandacht aan het blad te besteden.’ Structuur en vorm hebben de toekomst. In onze tuin in elk geval wel.
(O, en we doen ook nog een groentebedden natuurlijk. In bakken met worteldoek eronder. Concept ‘makkelijke moestuin’, niet zoveel dat we met aubergines leurend langs de deuren moeten en geheel in tune met de siergrassen.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *