Als ik moeder was, was opvoeden mijn lust en mijn leven

opvoedenklein

Als ik moeder was, was opvoeden mijn lust en mijn leven. Ik liep rustig een vreemde kamer vol verjaardagsvisite binnen en zei: ‘Wie is hier het laatst naar de wc geweest? Wil diegene de wc-rol even goed hangen?’

In het begin had ik er als een berg tegenop gezien. Toen ik Kind 1 net had, had ik moest ik er niet aan denken als moeder de hele dag te moeten roepen: ‘Nee, dat mag niet. Waarom doe je dat? Wat had ik nou gezegd?’, maar na een tijdje kreeg ik er lol in. Ik beperkte me niet meer tot mijn kinderen. Ik voedde Jan en Alleman op. Als iemand slingerde op het fietspad, draaide ik mij in het passeren even naar hem om en zei: ‘Weet je wel dat het bijzonder gevaarlijk is wat je doet.’

Ik berispte ook mensen die afval op straat gooiden, boerden, hun auto op de stoep parkeerden, door rood liepen, fietsen omstootten en niet opraapten, onnodig lichten lieten branden en vuilniszakken te vroeg aan de straat zetten.

Ik wilde niet meer aan de zijlijn staan. Ik had een missie. De wereld zou zoveel mooier zijn als iedereen zich een beetje aan de regels hield.

Maar op een dag zei mijn man: ‘Nu ophouden, Suzanne! Ik heb vorige week toch al een schone onderbroek aangetrokken. Ik heb hard gewerkt. Ik zie wel wanneer ik dat kloteschilderij ophang. Als ik wil vloeken, doe ik dat verdomme. Ik heb te veel opgeschept, dus ik vreet mijn bord niet leeg. Er was geen andere parkeerplaats en ik heb hier nog nooit een invalide gezien. Dit is mijn tweede biertje pas. Ik vind twee klontje suiker in de koffie nou eenmaal lekker. Als ik mijn troep daar niet mag neerleggen, waar dan wel.’

Ik kon alleen maar uitbrengen dat hij zich morgen echt moest scheren. ‘Stop’, riep hij. ‘Wil je soms dat ik naar de schuur verhuis?’

‘Nee’, stamelde ik. ‘Dit zet me wel aan het denken.’

Maar uiteindelijk scheidden we toch en als we elkaar tegenkwamen op straat, zei hij voortaan: ‘Hallo opvoeder van mijn kinderen.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *