9 Top Troostkopen uit 2015

Troostkoperjaar 2015 was een jaar waarin de uitgaven snel de inkomsten overstegen, maar op de valreep is het toch goed gekomen. Met dank aan de Lidl, Marktplaats, de zachte winter en mijn goede thuiskok.

  1. Ragfijn zilver met een parel
    Ragfijn zilver met een parel

    Ring Hester Zagt. 195 euro. Hester Zagt maakt ’textiele’ sieraden, ze zien er als stof zo zacht uit, geïnspireerd door oude ambachten. Ik heb de ring voor mijzelf gekocht als beloning voor het boekencontract voor Grootser dan ik. Heb ook porceleinen oorbellen van haar. In dit filmpje zie je hoe ze die maakt.

 

Somberen op het Zweedse platteland
Somberen op het Zweedse platteland

2. Bruiloftslied van Stig Dagerman. 18,50 euro. Ik ben verzot op (verhalen over) verstikkende dorpen waar van alles broeit. Dit boek kwam ik op het spoor door een enthousiaste recensie in de Volkskrant. Het leven is geen lolletje voor de hoofdpersonen, maar af en toe putten ze ergens (vergeefse) hoop uit. Bloemen op de mestvaalt. Vooral fris als je even van keurige interpunctie af wilt. In dit boek geen dubbele-punt- aanhalingstekens-openen. Opletten wanneer wie praat want de woorden stromen door. Andere boeken die me het jaar door hebben gesleept: De komst van de wolven van Sarah Hall, Pierenland van Nelleke Zandwijk (uit 2009, maar nu pas gelezen) en uiteraard Zuiverheid van Jonathan Franzen. Nu verwoed aan het lezen: De geniale vriendin van Elena Ferrante omdat ze op allerlei jaarlijstjes stond en haar boek over vriendschap gaat.

 

Warmoranje zacht colbert van Marktplaats
Warmoranje zacht colbert van Marktplaats

3.  Colbert Max Mara. 25 euro op Marktplaats. Eerst was er de boekomslag. Waterdruppels op grofkorrelig papier en het soort nepstempelletters waar ik enorm van hou. De auteursfoto is in oktober gemaakt door Ruud Pos bij Theehuis Rhijnauwen. Maar dat interesseert natuurlijk helemaal niemand. Wat had ik aan?!!!! Ik bladerde door oude aanbiedingsbrochures en wilde niet onderdoen voor de anderen. Dus een jasje. Help, een jasje. Geen jasje waarin ik eruit zou zien als een bankmedewerker of voorzitter van een bestuur. Maar wat dan? Na uren ronddolen in de krochten van Marktplaats vond ik een warmoranje niet-wollen colbert van Max Mara. Dinsdag in huis, woensdag op de foto.

Oplaadbaar met USB
Oplaadbaar met USB

4. Fietslampje Cube. 25 euro. Ik heb vele soorten fietslampjes die op 101 manieren zijn vastgemaakt. Bijvoorbeeld een paar van Knog die ik met tiewraps aan mijn stuur heb vastgemaakt om te voorkomen dat iemand ze meeneemt, maar ik vrees altijd het moment dat de batterij, zo’n platte, ermee ophoudt. Dit krachtige Ledlampje kun je gewoon met USB opladen. Hij hoort aan te geven wanneer hij aan zijn infuus moet, maar de rode indicator staat bij mij permanent aan. Da’s wel jammer.

 

Tikken zonder te sterven
Tikken zonder eraan te sterven

5. Stabureau met stakruk. Samen plusminus 350 euro op Marktplaats. Het was het jaar waarin zitten dodelijker was dan alle jaren ervoor. Echtgenoot W. was de eerste met zijn stabureau, is altijd de eerste. Hij heeft zelfs al een fietsbureau. Ik heb een eigenaardig blad op loodzware poten dat mij werd verkocht als Gispen. Er zit misschien een schroef van Gispen in, maar verder is het een raar ding waaraan het prima werken is. Een neveneffect van mijn stabureau is dat ik tegenwoordig precies weet wie hoe laat langs loopt. Doorschijnend plakplastic met kanten roosjes gekocht voor mijn eigen privacy. Achter mijn bureau zitten heb ik geen dag gemist.

 

Deze had ik nog niet
Deze had ik nog niet

6. Chie Mihara hoper. 340 euro. Een jaar is geen jaar zonder een nieuw Chie Miharapaar zeg ik altijd. Zie ook mijn schetsen van een paar oudere exemplaren hier en hier.

 

 

 

Wel proppen
Wel proppen

7. Schoenenrekken á 15,65. Opruimgoeroe Marie Kondo is aan ons huis voorbij gegaan, maar misschien heb ik ongemerkt  iets uit de bladen opgepikt. Toen ik dit jaar voor de honderdtwintigste keer mijn enkel verstuikte bij een val over iemands schoen nam ik het niet meer voor lief, maar zocht naar een definitieve oplossing. Nu nog de schoenen in het rekje leren zetten.

 

Subwoofer met Perrysportbandje.
Soundbar met Perrysportbandje

8. Soundbar met subwoofer. 100 euro op Marktplaats. W. stond op het punt voor 100 euro een nieuwe bij Coolblue te kopen toen ik in een review las dat het geluid uit die soundbar net zo blikkerig klonk als onze nieuwe platte televisie zelf. Gelukkig bood een mevrouw in Amersfoort haar paar jaar oude soundbar met wél goede reviews voor dezelfde 100 euro op Marktplaats aan. De grootste charme van de soundbar is dat hij aan beide kanten van de televisie ver uitsteekt. Om een en ander op zijn plek te houden heeft W. de tv met een Perrysportbandje aan het kastje geketend. (Vanwege een kat die het verschil met de oude dikke bak waar hij altijd op sprong niet ziet.)

Handig op fietsvakantie
Handig op fietsvakantie

9. Outdoorjurk Vaude Skomer. Vanaf 63 euro. Want het is debiel om in je oude racefietskleren op een langzame fietsvakantie te gaan en daarin ook nog uit eten te moeten omdat je geen plek hebt voor een koffertje met avondkleding.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *