Pruimenwachten (m/v) met mini-trampoline gezocht

pruimenmetharsFoto: mooie glimmende harspegels duiden op aanwezigheid van de pruimenmot

Wij zoeken mensen (m/v) die dag en nacht met mini-trampolines in de boom willen spieden naar pruimen die op de grond dreigen te vallen. Beloning: emmertje pruimen met wormen en/of een ziekte. (Van pruimen met wormen en ziektes hebben wij namelijk ontzettend veel.)

Ik snap inmiddels heel goed dat de vorige eigenaren van onze tuin zorgden dat ze op vakantie waren als de pruimenboom dreigde te bezwijken onder de (bijna) rijpe pruimen. Ik had het me allemaal heel anders voorgesteld. Waarom gaat er geen lampje branden als ze rijp zijn bijvoorbeeld?

Bekommerd eten
Twee weken geleden ging het al mis tijdens Zomergast Johan Simons toen ik chirurgisch pitten uit (onrijpe) pruimen sneed, daarbij in mijn duim kerfde en vervolgens een aangebrande taart bakte met zure pruimen.
Nu lijken de pruimen rijper. Je hoeft sommige maar aan te tikken of ze rollen in het gras. Het komt er op neer dat je pas zeker weet dat ze rijp zijn als ze vallen. Maar als ze te lang op de grond liggen, zijn ze weer rot. Onbekommerd eten is er niet bij. In zeker de helft zitten gaatjes die erop wijzen dat een worm zijn weg naar het binnenste heeft gezocht. Sommige zijn paars en verschrompeld en zitten onder de smerige witte balletjes. En dan heb je ook nog pruimen die er van buiten prima uitzien, maar waarin, als je ze opensnijdt, allemaal bruine klontertjes rond de pit blijken te zitten: wormenstront.

Wormenverdelgend recept
Nou ben ik van nature al geen fervent fruiteter, maar als het zo moet zweer ik het voorgoed af. Tenzij de pruimenwachten hun werk goed doen. Met een kilo pruimen zonder wormen, wormenstront of wormenmotten kan ik aan de slag. Ik heb nog een recept waarvan ik zeker weet dat de wormen het niet overleven.
En dan krijgen we straks ook nog TWEE bomen met rijpe en rotte appels. Misschien toch snel nog een paar weken vakantie boeken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *