‘Ik heb al mijn vriendinnetjes eraan geholpen’

‘Gühl?!’ Kapper N. kan zijn afgrijzen niet verbloemen. ‘Dat is zulk agressief spul. Ik ken een echtpaar dat een procedure tegen ze heeft opgestart omdat ze er kale plekken van kregen. Echt waar.’
Volgens N. zit er een wereld van verschil tussen wat hij verkoopt en wat bij het Kruidvat en aanverwanten verkocht wordt. ‘Kappers willen zich onderscheiden he. Zo’n fabriek experimenteert met allerlei ingrediënten, bijvoorbeeld avocado, en dat doen ze in de kappershampoos. Wat ze in de flesjes voor de drogist stoppen is iets heel anders. Verdund.’
Hij heeft ‘heel veel vriendinnetjes’ aangezet tot het gebruik van goede shampoo. ‘Je merkt het vanzelf. Iedereen zegt tegen je: wat zit je haar goed. Het gaat er prachtig van glanzen. Maar geef het de tijd he. Als je vijf kilo wilt afvallen is dat ook niet van vandaag op morgen. Ik weet zeker: als jij het een maand gebruikt hebt en dan heb je ineens weer Gühl, kom je gillend naar me terug.’
N. knipt en kneedt er gepassioneerd op los – ‘Ik ben verliefd op haar’ – en vertelt me dat ik ‘gevoelig haar’ heb. Of ik het zelf geverfd heb.
Hoezo? Ziet het er niet uit? Want dat is dan jullie schuld, grijns ik.
‘Mag ik vragen: Hoe vaak was jij je haar eigenlijk? Nee! Dat moet je echt niet meer doen hoor. Beloof je me dat?’
N. kan niet iets verkopen waar hij niet achterstaat. ‘We hebben hier waxes, maar die verkoop ik niet. Dat vind ik helemaal niks.’
Dit kappersbezoek duurt eindeloos. De tijd wordt gevuld met sf-achtige verhalen over haarschachten en hydratatie. Voedende stoffen waar het haar zich aan laaft.
Waar is de wetenschap als je haar nodig hebt? Eenmaal thuis vind ik alleen maar iets over het springen van shampoo, maar niets over shampoo die met een sprongetje in de haarschachten verdwijnt. En nog een weinig hoopgevend Volkskrant artikel over wegspoelshampoo.
De rekening: 81 euro.

4 gedachten over “‘Ik heb al mijn vriendinnetjes eraan geholpen’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *