Helse broodtocht naar IJsselstein

‘Je houdt jezelf wel lekker bezig he,’ vindt vriendin M.
Zo waar.
Project Brood lag even stil tot ik het vorige week oppakte en twee deegproducten produceerde die je geen brood kon noemen. Hooguit ‘koolhydratenbron’. Maar in plaats van opgeven beet ik me er juist des te harder in vast. Wat gister culmineerde in een rit met de sneltram. Tip van collega A: de Molen in IJsselstein. Versgemalen meel in soorten en maten en uiteraard verse gist.
De helse tocht langs betonnen bedrijfsterreinen en wansmaakghetto Nieuwegein leverde wel wat op: gisteravond lag daar ineens een volmaakt volkoren broodje. Goed gerezen, fijne structuur en aandoenlijke, nauwelijks waar te nemen, vouwnaden. Even overwoog ik de lunch naar ’s nachts te verplaatsen, maar ik had al gedineerd, wilde best slapen etcetera. In de vriezer stop je zo’n prachtbrood ook liever niet.
Vandaar de broodtrommel van Wesco, de ‘breadboy’. Minitieus opgepoetst door de man van Betsie’s kookwinkel want de trommel had maanden decoratief gehangen en stof verzameld. Voor een vlekje gaf hij me 9 euro korting. In stilte bad ik de verkoper: ‘Kom alsjeblieft niet over een half jaar bij ons kijken. Je hart zal bloeden.’
Maar hij weet m’n naam niet niet eens, dus dat zal wel loslopen.

2 gedachten over “Helse broodtocht naar IJsselstein

  1. Geweldig verhaal Suzanne! Om mij heen begint het broodvirus echt om zich heen te grijpen. Twee zussen zijn afgelopen maand met bakken begonnen.

    Overigens wat beschrijf je de omgeving Nieuwegein goed. Het is echt heel erg hoe dat er uit ziet. Een gruwelijk panorama vanuit de tram. Laatst ben ik via Nieuwegein naar de polder Rijnenburg gefietst. Vanwege de doorsteek door dit 70-er jaren getto kan ik nooit in Rijnenburg gaan wonen. 't Is een onneembare barrière.

    Tot volgende week! a n n a

    groetjes, a n n a

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *