Actionwonder: fietslampjesset van 30 voor 2 euro

Wat is de echte Knog en wat de nepper?

Vorig jaar heb ik een stylisch verantwoorde set Knog beetle fietslichtjes gekocht. De set van een voor- en een achterlichtje kostte 30 euro. Dit jaar hoorde ik dat de Action identieke lampjes verkoopt voor 2 euro.

Hm, de Action. Die winkel associeer ik met wegwerpmaatschappij, vreugdeloos geproduceerde spullen, kinderarbeid en mensen die ziek worden omdat ze zonder handschoenen in giftige stoffen moeten roeren. Hoe komen hun spullen zo goedkoop?

Krakkemikkig
Vandaag ben ik voor het eerst een Action ingelopen.  Veel truien die ongedragen al uitgelubberd zijn en gezellige plastic dieren voor achter de rododendrons, maar ook fietslampen van maximaal 2,70 euro.  Ik heb voor 10 euro ingeslagen: een ‘sportkoplamp’, een setje van een voor- en achterlicht, een los reflectorlampje en 2 setjes nepKnoglampjes. Het losse reflectorlampje doet het niet omdat de batterijen niet goed op hun plaats zitten in de krakkemikkige behuizing dus dat kan direct de prullenbak in.
De nep-Knog heb ik naast de echte op mijn stuur geklemd. De witte is de nepperd. Hij is lomper en de siliconen band om hem mee vast te maken is minder elegant, maar dat is des kniesoors. Het is een slim ontwerp en veel kan er niet aan kapot gaan.

Het siliconen bandje van de echte Knog is eleganter
Het siliconen bandje van de echte Knog is eleganter

Aanrader?
Maar mensen tippen om naar de Action te rennen? Zoals een echte luie journalist betaamt heb ik wat rondgegoogeld. Fervent Actionbezoekers zeggen dat er vaak iets loos met Actionproducten. Een scheef etiket, een verouderd model shampoofles. Dat het restpartijen zijn en dat mensen er niet meer of minder voor uitgebuit worden dan voor andere spullen. Dus die lampjes zijn vast ook niet speciaal voor de Action geproduceerd. Misschien kun je daar best iets als nep-Knoglampjes kopen en dan gewoon te zijnertijd braaf nieuwe batterijen kopen (3,25 bij de Hema) in plaats van nieuwe lampjes van 2 euro.
Tenzij je blauwe of oranje wil bij je blauwe of oranje fiets (moi). Die kun je voor 28 euro meer elders kopen.

Update: Dit achterlicht van kinderzitjesmagnaat Yepp lijkt ook verdacht veel op dat van Knog. Maar deze mag je natuurlijk alleen op een kinderzitje bevestigen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *