‘Don’t judge a book by its cover’? Mijn roman krijgt een nieuwe titel en omslag. Een unicum voor de uitgeverij. Een nieuwe kans. De boekhandelaren bestelden hem maar niet na het verschijnen van de aanbiedingsbrochure. En boekhandelaren, heb ik het afgelopen jaar geleerd, zijn ondanks bol.com nog steeds cruciaal bij het verkopen van een boek. Ze vreesden dat hij zo niet verkocht zou worden, wilden een foto op de omslag. Lezers moeten niet in verwarring gebracht worden, maar aan de omslag direct kunnen zien tot welk genre het boek behoort. De titel zette niemand in vuur en vlam, terwijl de inhoud van het boek heel goed valt, verzekert mijn redacteur me. (Vreugdedans.) En ja, ook ik zou Grootser dan ik veel eerder kopen dan Waterballon.
Genoeg aan deze planeet
Hoezo zou je een boek ook niet mogen beoordelen op grond van zijn omslag? Op grond waarvan dan wel?
Zelf ben ik erg (kranten)recensiegevoelig. Je zult mij niet in het wild in een boekwinkel honderden titels zien beoordelen. Ik raak daar overvoerd. Kookboeken gaan wel, maar geen literatuur.
En dan nog koop ik natuurlijk niet alle boeken die een positieve recensie krijgen. Als ik het idee krijg dat het boek voornamelijk knap geschreven is, als uit de recensie bewondering spreekt voor hoe de schrijver door de tijd springt of in verschillende hoofden kruipt, word ik wantrouwig. Ook te actueel of te geëngageerd schrikken me af. Voor sprekende dieren moet een heel goede reden zijn. Aan de planeet waar ik op leef heb ik ruim voldoende. Ik heb een voorkeur voor boeken over gemeenschappen en families waar dingen broeien, verstikkende kantoren, voor fictie met een autobiografische basis.
De omslag mag me niet afschrikken.
Met prijzen ben ik voorzichtig. Ik heb me vaak een buil gevallen aan Amerikaanse boeken die de Man Booker price hebben gewonnen. Life of pi, om maar iets te noemen, irriteerde op pagina één al. Mijn voorkeuren vallen niet naadloos samen met die van oudere mannen die in wereldwijde literatuurjury’s zitten durf ik rustig te stellen.
Inconsequent
Enfin, mijn boekenkast hangt dus van willekeur aan elkaar. Maar ik moet wat. Ik vind het strontvervelend om me te verheugen op een boek, erin te beginnen, te merken dat ik de neiging hebt het weg te leggen, niet te willen opgeven, de volgende dag een hernieuwde poging te doen, waarbij het weer misgaat, om uiteindelijk op te geven. Dat zijn drie dagen van gederfd leesgenot. Dus volg ik mijn eigen onnavolgbare inconsequente beslisboom en hoop dat die van anderen in augustus bij Grootser dan ik uit zal komen.
Als je het verder niks vindt, kun je hem altijd inlijsten.
In augustus 2016 komt mijn roman Grootser dan ik uit bij Ambo Anthos.